Trädgårdsparken – för ögats fröjd, kroppens välbefinnande och själens ro

Trädgårdsparken breder ut sig på andra sidan kullen med det gula lusthuset och växthuset, söder om den kulturminnesmärkta gården med sina byggnader från mitten på 1800-talet eller äldre. I trädgårdsparken kan du vandra bland ekologiska grönsaksodlingar, praktfulla rabatter med perenner och gammaldagsväxter, sommarblommor för ögats fröjd och en örtagård för kropp och själ. Utanför häckarna finns skogsgläntorna där vi år för år röjer fram nya stigar och strövområden. 

Örtagården på Stenegård skiljer sig från de flesta örtagårdar i landet genom att den inte är ordnad efter botanisk ordning med de latinska namnen utan växterna är ordnade i rutor efter vilken del av kroppen de traditionellt använts för att läka och lindra olika sjukdomar och krämpor. Här kan du hitta växter som användes, och delvis fortfarande används, inom medicin. Några rutor har andra teman som ”Brännvinsrutan”, ”Häxrutan” och ”Kvinnorutan”. Det finns 35 rutor med ca 10 olika växter i varje. Sammanlagt ca 280 olika växter. Örtagården anlades av trädgårdsmästare Roland Karlsson på 1980-talet som en hyllning till gårdens grundare Julius Brun som var apotekare.

Linn O´Connell

Trädgårdsmästare

0651-186 23

linn.oconnell@ljusdal.se

Trädgårdspraktik

Trädgårdsparken är en central del av besökarens upplevelser av Stenegård. Den innehåller en anrik trädgård som anlades i sin nuvarande form på 1980-talet men som har en lång historia ända tillbaka till Julius Bruns tid.

Vi erbjuder ett antal praktikplatser för dig som går en trädgårdsutbildning. Praktikperioden ska vara minst tre veckor. Som praktikant blir du en del i arbetslaget och delaktig i alla praktiska arbetsuppgifter i Trädgårdsparken, framförallt i örtagården och köksträdgården. Du kommer att få en rik och omväxlande tid med möjlighet till fördjupning inom önskat område.

Praktiken är handledd av trädgårdsmästare och medarbetare i trädgården. Det förekommer även självständigt arbete under praktiken som utgår från de sysslor som är aktuella beroende på årstiden.

Låter detta intressant? Läs igenom PDF:en nedan och kontakta sedan vår trädgårdsmästare.

Trädgårdspraktik på Stenegård - 2022