Trädgårsdsparken – för ögats fröjd, kroppens välbefinnande och själens ro

 Trädgårdsparken breder ut sig på andra sidan kullen med det gula lusthuset och Havannas Café, söder om den kulturminnesmärkta gården med sina byggnader från mitten på 1800-talet eller äldre. I trädgårdsparken kan du vandra bland ekologiska grönsaksodlingar, praktfulla rabatter med perenner och gammaldagsväxter, sommarblommor för ögats fröjd och en örtagård för kropp och själ. Utanför häckarna finns skogsgläntorna där vi år för år röjer fram nya stigar och strövområden. 


Örtagården på Stenegård skiljer sig från de flesta örtagårdar i landet genom att den är ordnad inte efter botanisk ordning med de latinska namnen utan växterna är ordnade i rutor efter vilken del av kroppen de traditionellt använts för att läka och lindra olika sjukdomar och krämpor. Här kan du hitta växter som användes, och delvis fortfarande används, inom medicin. Några rutor har andra teman som ”Brännvinsrutan”, ”Häxrutan” och ”Kvinnorutan”. Det finns 35 rutor med ca 10 olika växter i varje. Sammanlagt ca 280 olika växter. Örtagården anlades av trädgårdsmästare Roland Karlsson på 1980-talet som en hyllning till gårdens grundare Julius Brun som var apotekare.

Till högsommarsäsongen 2020 kommer vi märka ut platser och stigar för dig som vill fördjupa din upplevelse av trädgården inom temat Skogsbad, Mindfulness & Trädgårdsdopp.

Pia Hedblom

Trädgårdsmästare &

Världsarvscentrum

070-656 82 98

pia.hedblom@ljusdal.se