Inför ditt besök

Varmt välkommen till Stenegård! Inför ditt besök hos oss vill vi tipsa om några saker som är bra att känna till.

Det är fri entré och gratis parkering förutom vid större evenemang som konserter, Moläta, Järvsö Marknad etc.
När parkeringsavgift tas ut går intäkterna oavkortat till det lokala föreningslivet i kommunen.

Aktuella öppettider

Stenegårds matställen

Stenegårds evenemang

Guidning

Guidning förbokas via Världsarvscentrum.

Epost: stenegard@ljusdal.se
Telefon: 0651-34 00 21

Audioguidning om gårdens historia kan hyras utan förbokning på Världsarvscentrum under sommarhalvåret.

 

Stenegård & Världsarvet Hälsingegårdar

Stenegårds historia skiljer sig mycket från traditionella hälsingegårdar trots att gården byggdes under hälsingegårdarnas storhetstid i mitten av 1800-talet. Därför är det intressant att sätta Stenegård i relief till Världsarvet Hälsingegårdar. Vi anpassar guidningen till gruppens storlek och intressen. Vi går en rundtur på gården och avslutar med Världsarvscentrum där tid finns för att på egen hand titta och shoppa i Lilla Världsarvsbutiken.

Pris: 80 kr/person (40-60 min).

Trädgården & Örtagården

Här får du en fördjupad guidning av själva trädgården och örtagården på Stenegård med vår trädgårdsmästare. Du kan även passa på att få odlingstips och skötselråd till din egen trädgård. Örtagården har en särställning i trädgården som en hyllning till Julius Brun som bland mycket annat var apotekare och byggde upp Stenegård i mitten av 1800-talet. Han var mycket intresserad av växternas läkande egenskaper och örtagården är ordnad efter vilka delar på människan som växterna anses vara läkande för, exempelvis hals, mage, hjärta och så vidare. Odlingarna på Stenegård är ekologiska och kontrolleras av KRAV. I rabatter och planteringar arbetar vi med olika teman varje år och blandar gammeldags perenner och sommarblommor med grönsaker och örter.

Pris: 80 kr/person (40-60 min).

Stenegårds historia - Audioguidning

Hyr hörlurar och karta i Världsarvscentrum, gå runt i egen takt på gården och lyssna när Rolf Lassgård berättar om Julius Brun och framväxten av Stenegård. En förtrollande berättelse om ett liv och en plats. Finns även på engelska.

Pris: 40 kr/person (ca 45 min).

Parkering

Det finns många parkeringar kring Stenegård och vid stora evenemang används kringliggande grönytor, men för ordinarie besökare hänvisar vi till tre huvudsakliga platser:

1. Huvudentrén – Stor grusad parkering på sydvästra sidan av gården, infart från Norvägen. Här ligger även besökstoaletter.
2. Barnens Stenegård – Infart från Stene Hybovägen för att komma till denna stora grönyta som används som parkering och ligger alldeles intill Barnens Stenegård. Följ skylten ”Varutransport” från Stene Hybovägen, fortsätt på grusvägen och håll vänster i första vägskälet. Kör runt till ”baksidan” och parkera utanför staketet till Barnens Stenegård. I Barnens Stenegåd finns enklare dass.

3. Östra slänten (sommarparkering) – Infart från Stene Hybovägen. Följ skylten ”Varutransport”, sväng upp höger och parkera i slänten nedanför Östra flygeln, den stora gula huvudbyggnaden som vetter åt Björs, bondgården. Undvik denna parkering vintertid på grund av brant sluttning och stor halkrisk.

 

Parkeringar vid större evenemang:

4. Södra slänten – Grönyta som ligger i anslutning till Huvudentrén, längs Norvägen mittemot Älvsidan.

5. Älvsidan – Grönytor intill älven, längs Norvägen mittemot Västra slänten.

Parkering handikapp

På Inre gårdsplan bakom Tunnbrödsbageriet finns 3 handikapparkeringar. Infart från Stene Hybovägen, sväng upp höger i första vägskälet och sen höger in på inre gårdsplan.

Det finns även 2 platser bakom Havannas café. Infart från Stene Hybovägen, följ första skyltning ”Varutransport” från Stene Hybovägen, fortsätt på grusvägen och håll vänster i första vägskälet. Kör runt till ”baksidan” och sväng tillbaka i nordlig riktning, en skarp högersväng och följ grusvägen till anvisad parkering till vänster bakom Växthusen.

Toaletter

Toaletterna är utmarkerade på Tillgänglighetsguiden som går att ladda ner här.

  • Huvudentrén
  • Världsarvscentrum
  • Gårdsrestaurangen
  • Kulturkossan

 

Handikapptoaletter:

  • Huvudentrén
  • Världsarvscentrum
  • Gårdsrestaurangen

 

Dass:

  • Barnens Stenegård

Annan praktisk information

Hjärtstartare och första förband

Hjärtstartare och första förband finns på Världsarvscentrum.

Första förband finns även i Barnens Stenegård.

 

Hundar och hästar

Hundar och hästar är välkomna på Stenegård men hålls kopplade. Om ni lämnar hundar i bilen var noga med att öppna fönster så det inte blir för varmt.

Hundar är inte tillåtna inne i de flesta butiker på grund av allergier.

 

Husbilar

Husbilar får gärna stå en natt på våra parkeringar men vi har inga platser med el.

 

Picknick

Du är välkommen att äta medhavd picknick på Stenegård men inte på Gårdsrestaurangen eller Havannas café och deras uteserveringar. Var noga med att slänga sopor i avsedda sorteringskärl.

 

Sopsortering

På Stenegård sopsorterar vi och som besökare hjälper du oss med det genom att slänga dina sopor i avsedda sorteringskärl. Vi komposterar även mat- och trädgårdsavfall från gården.