Projekt Svedbovallen 2018-2020

Ljusdals kommun driver under 2018-2020 ett utvecklingsprojekt på Svedbovallen finansierat av Leader Hälsingebygden och Ljusdals kommun. Syftet med projektet är att skapa hållbara förutsättningar för en öppen levande fäbod som brukas traditionellt med ett småskaligt mathantverk.
- Det ska bli spännande att få jobba med den här platsen som knyter ihop kulturarv, landsbygdsutveckling, mathantverk, landskapsvård och besöksnäring, säger Charlotta Netsman, verksamhetschef på
Stenegård i Järvsö, Ljusdals kommun.

NYHETER 2019

Svedbovallen är ett härligt, busigt och lärorikt utflyktsmål för hela familjen och barnbarnsfamiljen. Här möter du ett modernt småbruk med djur som fritt betar skogens örter och växter precis så som den traditionella fäboddriften historiskt fungerade. På Svedbovallen  kan man hälsa på getter och fjällkor, fika och köpa goda ostar som producerats på fäboden, bara springa runt eller boka in sig på någon av alla aktiviteter som erbjuds i sommar:

Kan själv! Fäbodslöjd

Barn/Ungdom- & familjeaktivitet

Med bara händer, enkla redskap och naturen som förråd skapar vi bruksföremål tillsammans. Vi provar traditionella metoder och du får ta med dig det du tillverkar hem.

Upptäck fäbodlivet tillsammans!

Barnfamiljs- & barnbarnsfamiljeaktivitet

Kom med familjen, eller ta med släkt och vänner på en lärorik fäbodupplevelse.

Tillsammans med vår guide får ni en inblick i livet på fäboden, träffar djuren som bor här, undersöker naturen omkring vallen.

Kvinnornas rike – Bland fäbodguld och björnfrossa

En guidad tidsresa på Svedbovallen

Hur kunde livet se ut på en fäbod runt 1850? Vilka var utmaningarna? Vad tillverkade man där? Hur såg en vanlig dag på vallen ut? Och hur ser det ut på Svedbovallen idag 2019?

Mjölken – Fäbodens guld! Var med på kvällsmjölkningen på Svedbovallen

Barnfamiljs- & barnbarnsfamiljeaktivitet

Att ta hand om djuren, mjölka och göra goda produkter är själva kärnan i fäbodens verksamhet. Här får ni en unik möjlighet att vara med och se hur mjölkning av svensk lantrasget går till.

För säker plats, alla aktiviteter förbokas via www.kulturbiljetter.se eller Världsarvscentrum Stenegård 0651-34 00 21. Läs mer: svedbovallen.se

 

Första steget i projektet togs under 2018 genom renovera och rusta fastigheten. 

Processledare för projektet är Märit Andersson som kan nås på epost: marit.andersson@ljusdal.se

För frågor om Svedbovallen går det även bra att kontakta Världsarvscentrum på Stenegård epost stenegard@ljusdal.se eller 0651-34 0021

Mer information om Svedbovallen finns på: svedbovallen.se

Svedbovallen har också en sida på Facebook