Historien om Stenegård

Apotekaren Julius Brun visste vad han gjorde när han år 1856 köpte hemmanen Hans och Kusens i Järvsö och där började bygga upp det Stenegård vi ser idag. Järvsö var vid den tiden västra Hälsinglands viktigaste samlingsplats, och dess knutpunkt låg precis vid färjeläget mittemot kyrkan. Framväxten av Stenegård stärkte platsens betydelse ytterligare.

Johan Julius Brun var bondson och föddes 1818 i Molla socken i Västergötland. Han studerade till apotekare i Stockholm och övertog 1842, endast 24 år gammal apoteket i Hudiksvall. Redan efter tre år etablerade han ett filialapotek i Järvsö.

1856 förvärvade Julius de båda hemmanen Kusens och Hans i byn Stene i Järvsö och lät bygga upp Stenegård. Det tog omkring 30 år att uppföra gårdens alla byggnader. Förutom apotek och läkarmottagning utvecklade Julius Brun ett mönsterjordbruk med bland annat en ladugård som rymde ett fyrtiotal nötkreatur.

1904 sålde familjen Brun Stenegård till sågverksinspektor Anders Andersson från Vallsta. På Stenegård kallades han Patron Andersson. När han dog 1924 såldes gården till Lars Engelbrektsson i Bollnäs. Han bodde aldrig själv på Stenegård utan hyrde ut både byggnader och jordbruk.

Mellan åren 1935 och 1963 drevs en hotellrörelse med namnet Hotell Stenegården i den västra flygeln.

Apoteket kom att bli kvar på Stenegård till 1951, då det flyttades ner till centrala Järvsö. Socknens första sparbank fanns även den på Stenegård mellan 1917 och 1921.

Sedan 1969 ägs Stenegård av Ljusdals kommun. Tanken var vid köpet att skapa en turist- och rekonditioneringsanläggning med ett hotell för 100-talet gäster. Det blev inte så. Istället skapades ett hantverkscentrum med verksamheter som silversmed, konstsmed, glasblåseri och textilkonstnärer.

Källa: Börje Björklund