Om Stenegård

Stenegård har i tusentals år varit en plats där människor möts, tar en paus på resan. Här fanns gästgiveri på 1600- &1700-talet. Det har varit en plats för odling av både jorden och människan och vi hoppas få fortsätta vara en viktig plats för människor i minst tusen år till.

Just den här sommaren anpassar vi oss till gällande riktlinjer med anledning av Coronapandemin i världen. När alla evenemang nu ställs in så står gården kvar med sina kulturminnesmärkta byggnader, sin trädgårdspark med ekologiska odlingar, örtagård och strövområden. Julius Brun (1818-1901) grundade Stenegård som vi känner gården idag. Han påbörjade omvandlingen av gården 1856 och det var ett omfattande arbete så pågick in till mitten av 1880-talet. Julius Brun var en riktig renässansmänniska, han var verksam som apotekare, politiker, affärsman, författare och filosof. Och förutom att bygga sitt mönsterlantbruk på Stenegård var han också med och inrättade Sveriges sista och enda Spetälskesjukhus på andra sidan älven i Järvsö 1867. Läs mer om Stenegårds fascinerande historia via den här länken.

Idag finns ett trettiotal företag verksamma på gården inom tre olika kluster: besöksnäring, kultur och hälsa. Flera av dem presenterar sig nedan.

Historien om Stenegård

Vi på Stenegård

HANTVERKSBUTIKER

STENEGÅRDS TERAPEUTER

RESTAURANG & CAFÉ

KULTUR- & ATELJÉKOLLEKTIV

BAGERI

FLER PÅ GÅRDEN

LILL-BABS MUSEUM

Pågående projekt

SAMVERKANS-BRYGGAN HÄLSINGEGÅRDAR

SKAPANDE TRÄDGÅRDAR

PROJEKT SVEDBOVALLEN