Tidigare evenemang

Söndagsauktion på Stenegård

Evenemanget har utgått

Söndagsauktionerna på Stenegård är ett riktigt folknöje. Fynda, prata bort en stund och kolla in vad andra bjuder på. Passa på att fika eller äta på gårdens café och upptäck resten av gården också! 

Järvsö Auktionsbyrå håller i klubban och auktionen startar kl. 12:00. Visning från kl. 11:00.

Se ev. annonsering för mer detaljer om vad som kommer gå för klubban. 

Med reservation för ändringar.

Kontakt
www.auktionswebben.nu 
Kjell Höök: 070-575 81 64 

 

Datum:

Tid:  - 

Plats: Auktionsladan och gårdsplanen utanför Besökscentrum, Stenegård

Hälsingehambon!

Evenemanget har utgått

Välkommen till Hälsingehambon 13 juli 2024!

Hälsingehambon dansas enligt tradition ”den första lördag efter första söndagen i Juli”. Då är det åter dags att i tidig morgondimma infinna sig i byn Hårga nedanför det mytomspunna bergets fot. Just när älvorna dansar bort daggen från ängen och solen stiger över bergets topp, samlas glada dansare och publik och Ljusnans vackra dalgång fylls med musik och hambodans från tidig morgon fram till sen kväll.


Hälsingehambon ses av många som dansens Vasalopp. Innan dagen är slut har paren dansat sig igenom fyra etapper med start i Hårga, vidare till Långnäs utanför Bollnäs, sen till Träslottet i Arbrå för att avsluta kalaset på Stenegård i Järvsö.

Program:
16.40 Defilering av dansare och spelmän till dansbanan.
16.50 Konsert med spelmän från Alfta, Bollnäs och Järvsö spelmanslag samt elever från kulturskolor.
17.10-18.40 Etapp 4 på dansbanan
18.40 Eivor Kjellberg band och chans finns till spontandans för publiken
Dansgruppen Swchvung dansar till spel av trion: Theo, Felix o Einar
19.30 Semifinal huvudklass och final ungdomar
19.55 Prisutdelning Publikens Favoriter!
20.00 Trion: Theo, Felix och Einar
20.10 Final seniorer
20.25 Ruby Greens
20.35 Pris till Lagtävlingen
20.40 Final huvudklass
21.00 Prisutdelning och avslut

Entré
Etappbiljett: 80 kr
Dagbiljett (4 etapper): 200 kr
Barn upp till 15 år gratis.

Läs mer om Hälsingehambon här

Välkommen till sommarens hambofest!

Hälsingehambon arrangeras av Föreningen Hälsingehambon

Datum:

Tid:  - 

Plats: Stenegård

Korgstämman 2024

Evenemanget har utgått

Välkomna till årets Korgstämma - ett hantverksäventyr på Stenegårds Loge andra helgen i juli. En stämma för alla som uppskattar vackra korgar och äkta hantverk.


Upplev korgmakare från Sverige, Lettland och Danmark, utbyt kunskaper och se hantverket på nära håll! Alla hantverkare sitter och arbetar, så du kan se hantverket på nära håll och du är välkommen att fråga hur mycket som helst. För alla med passion och nyfikenhet för slöjd - se hantverkare i arbete och fira korghantverkets konst!


Slöjdutställning 2024 är ”Makalösa koftor” av Agneta Hansson. Finurliga idéer och fulländad hantverksskicklighet kännetecknar Agnetas stickade koftor och andra textilier. Den blygsamma lekfullheten i designen bjuder på en härlig slöjdupplevelse både för dig som kan sticka och dig som inte vet något alls om räta och aviga maskor.

Smeden Paulina Hermansson kommer att stå och smida ute på gården. Smide är spännande att titta på både för barn och vuxna.


Datum: 
Fredag 12 juli 11-16
Lördag 13 juli 11-16
Söndag 14 juli 11-16

Arrangeras av Västra Hälsinglands Slöjdförening i samarbete med Studieförbundet Bilda, Stenegård och Ljusdals kommun.

 

Datum:

Tid:  - 

Plats: Logen, Stenegård

dansar arkivet

Evenemanget har utgått

På uppdrag av Svenskt visarkiv har koreografen och folkdansaren Lina Palmgren skapat en dansföreställning med utgångspunkt i arkivets samlingar med folklig dans – en poetisk reflektion över den folkliga dansens och arkivets förutsättningar. Föreställningen hade premiär på Scenkonstmuseet, Stockholm, 2023 och visas nu för första gången i Hälsingland.

Arkivet som collage. Ett sammanfogande av fragment, skärvor och spår som bildar en konstellation där något nytt kan framträda. Den dansande kroppen, närvarande här och nu, befinner sig i en skärningspunkt av omgivande och genomkorsande impulser, i samspel med dessa arkivets kroppar.

Projektioner av arkivmaterial och Lina Palmgrens eget dansande samspelar i en lek med olika tidslager och medier. Hennes samtida dans kontrasteras mot äldre stilar, i ett sammanflätande av dansande ”röster” från olika tider. Inspelningsmediernas brus, surr och knaster bearbetas till kompositioner som tillsammans med traditionsinspelningar framhäver dansens rum.

⌁ 10 juli 2024 | Stenegård, Järvsö
⌁ Plats: Hälsinglands Träteater
⌁ Insläpp: 18:30
⌁ Evenemangsstart: 19:00
⌁ Speltid: Ca 40 min
⌁ Ordinarie biljett: 180 kr
⌁ Arbetssökande-, student och pensionärsbiljett: 150 kr
Du bokar biljetter här 

Efter föreställningen följer en kort paus med fikaförsäljning och sedan ett samtal med Lina Palmgren modererat av Andreas Berchtold, lektor i danspedagogik och doktorand vid Stockholms Konstnärliga Högskola. Andreas erfarenhet, forskning och praktik rör sig i och genom folkdans.

Lina Palmgren
Koreografi och dans
Research i arkivet och urval av rörliga bilder, musik, ljud och text

Alexandra Nilsson
Ljuddesign och komposition

Ronald Salas
Ljusdesign och teknik

Lina Palmgren (född 1980 i Delsbo) är verksam som koreograf, dansare och pedagog. Hon är utbildad i folkdans vid bland annat Danshögskolan (–2006), Malungs Folkhögskola och NTNU, Trondheim, med dansaren och pedagogen Ami Dregelid som främsta förebild och lärare. Hon är också butohdansare med konstnärsnamnet KAI-EN, efter flera års studier för butohkonstnären och koreografen SU-EN (2005–2010), och driver sedan 2010 KAI-EN Butoh Company.

Palmgren har i flertalet konstnärliga projekt fördjupat sig i den folkliga danskroppens förhållande till tyngd och transparens och dess intima koppling till spelmansmusiken. Verket Lineage – rottrådar (2021) undersökte tradering som fördjupad process från kropp till kropp. En koreografi vecklades ut ur hennes två traderade dansformer, lagrade inuti en kropp. Projektet Melodies (2016), med musikern Emma Reid, undersökte samspelet mellan folklig dans och musik, med utgångspunkt i ett melodiskt dansande och mynnade ut i en tyst dansfilm med samma namn (2017).

Alexandra Nilsson är tonsättare, ljudkonstnär och performer vars arbete sträcker sig över ljudkonst, elektroakustisk och scenisk musik. Hon har komponerat för dans, film, kammarensemble och orkester och samarbetar ofta med dansare, performers och bildkonstnärer. Hennes verk har hörts på såväl Stockholms Konserthus som experimentella scener som Weld och Fylkingen.

Ronald Salas, ljusdesign. Med examen i Ljusdesign från Stockholms Konstnärliga Högskola har Ronald hela landet som arbetsfält. Han ljussätter i huvudsak dans, opera och teater men har även ljussatt utställningar såsom and it's gone... på Scenkonstmuseet som vann årets utställning 2017.

Dansföreställningen arrangeras i samarbete med Upp på Botten, med stöd av Svenskt visarkiv och Region Gävleborg.

Foto: Thomas Zamolo

Datum:

Tid:  - 

Plats: Hälsinglands Träteater, Stenegård