dansar arkivet

På uppdrag av Svenskt visarkiv har koreografen och folkdansaren Lina Palmgren skapat en dansföreställning med utgångspunkt i arkivets samlingar med folklig dans – en poetisk reflektion över den folkliga dansens och arkivets förutsättningar. Föreställningen hade premiär på Scenkonstmuseet, Stockholm, 2023 och visas nu för första gången i Hälsingland.

Arkivet som collage. Ett sammanfogande av fragment, skärvor och spår som bildar en konstellation där något nytt kan framträda. Den dansande kroppen, närvarande här och nu, befinner sig i en skärningspunkt av omgivande och genomkorsande impulser, i samspel med dessa arkivets kroppar.

Projektioner av arkivmaterial och Lina Palmgrens eget dansande samspelar i en lek med olika tidslager och medier. Hennes samtida dans kontrasteras mot äldre stilar, i ett sammanflätande av dansande ”röster” från olika tider. Inspelningsmediernas brus, surr och knaster bearbetas till kompositioner som tillsammans med traditionsinspelningar framhäver dansens rum.

⌁ 10 juli 2024 | Stenegård, Järvsö
⌁ Plats: Hälsinglands Träteater
⌁ Insläpp: 18:30
⌁ Evenemangsstart: 19:00
⌁ Speltid: Ca 40 min
⌁ Ordinarie biljett: 180 kr
⌁ Arbetssökande-, student och pensionärsbiljett: 150 kr
Du bokar biljetter här 

Efter föreställningen följer en kort paus med fikaförsäljning och sedan ett samtal med Lina Palmgren modererat av Andreas Berchtold, lektor i danspedagogik och doktorand vid Stockholms Konstnärliga Högskola. Andreas erfarenhet, forskning och praktik rör sig i och genom folkdans.

Lina Palmgren
Koreografi och dans
Research i arkivet och urval av rörliga bilder, musik, ljud och text

Alexandra Nilsson
Ljuddesign och komposition

Ronald Salas
Ljusdesign och teknik

Lina Palmgren (född 1980 i Delsbo) är verksam som koreograf, dansare och pedagog. Hon är utbildad i folkdans vid bland annat Danshögskolan (–2006), Malungs Folkhögskola och NTNU, Trondheim, med dansaren och pedagogen Ami Dregelid som främsta förebild och lärare. Hon är också butohdansare med konstnärsnamnet KAI-EN, efter flera års studier för butohkonstnären och koreografen SU-EN (2005–2010), och driver sedan 2010 KAI-EN Butoh Company.

Palmgren har i flertalet konstnärliga projekt fördjupat sig i den folkliga danskroppens förhållande till tyngd och transparens och dess intima koppling till spelmansmusiken. Verket Lineage – rottrådar (2021) undersökte tradering som fördjupad process från kropp till kropp. En koreografi vecklades ut ur hennes två traderade dansformer, lagrade inuti en kropp. Projektet Melodies (2016), med musikern Emma Reid, undersökte samspelet mellan folklig dans och musik, med utgångspunkt i ett melodiskt dansande och mynnade ut i en tyst dansfilm med samma namn (2017).

Alexandra Nilsson är tonsättare, ljudkonstnär och performer vars arbete sträcker sig över ljudkonst, elektroakustisk och scenisk musik. Hon har komponerat för dans, film, kammarensemble och orkester och samarbetar ofta med dansare, performers och bildkonstnärer. Hennes verk har hörts på såväl Stockholms Konserthus som experimentella scener som Weld och Fylkingen.

Ronald Salas, ljusdesign. Med examen i Ljusdesign från Stockholms Konstnärliga Högskola har Ronald hela landet som arbetsfält. Han ljussätter i huvudsak dans, opera och teater men har även ljussatt utställningar såsom and it's gone... på Scenkonstmuseet som vann årets utställning 2017.

Dansföreställningen arrangeras i samarbete med Upp på Botten, med stöd av Svenskt visarkiv och Region Gävleborg.

Foto: Thomas Zamolo

Datum:

Tid:

Plats: Hälsinglands Träteater, Stenegård

Tillbaka