Guidning

Följ med på en resa genom Stenegårds historia.

Från en apotekares dröm om ett läkande mönsterjordbruk till dagens folkkära besöksmål och kulturscen. Under vår guidning berättar vi om gårdens blomstringstid under mitten av 1800-talet, djupdyker i Stenegårds rika historia och lär känna de fantastiska personer som verkat och levt här. Du kan förvänta dig berättelser om både sorg, dråpligheter och kämparglöd. Guidningarna sker utomhus.

 

Guidade visningar sommaren 2024:
25 maj - 23 juni: Lördagar och söndagar 
24 juni - 18 augusti: Dagligen 
19 augusti - 29 september: Lördagar

Guidningen börjar kl. 13:00 och tar ca en timme. Max 25 personer. 
Pris: 120 kr per person, biljetter bokas via Nortic eller genom Stenegårds Besökscentrum.

 

Gruppresor och Privata guidningar hela året:
Minst 10 personer
Pris: 90 kr per person
Chaufför och reseledare går med kostnadsfritt
Bokas genom Besökscentrum:

0651-34 00 21 eller stenegard@ljusdal.se

 

Introduktionsguidning för bussar
Ca 15 min 750 kr

Trädgårdsguidningar


Upptäck vår ekologiska köksträdgård och botaniska örtagård tillsammans med trädgårdsmästare Linn O´Connell eller örtagårdsmästare Idun Hansen.

Under sommaren anordnas ett antal guidade visningar av Stenegårds köksträdgård och örtagård. Se vårt kalendarium för aktuella tider. 

För grupper finns det möjlighet att boka en privat guidning i trädgården även andra tider. Bokningsförfrågan sker via Besökscentrum på 0651-34 00 21 eller stenegard@ljusdal.se

Guidning i köksträdgården

Under guidningen vill vi inspirera till ekologisk grönsaksodling och visa metoder som ger god skörd av hög kvalitet utan att kompromissa med respekten för naturen. Vi pratar om hållbara odlingstekniker som växelbruk, gröngödsling, täckodling och kompost med mera. Vi kollar även på utrustning som bredgrep, såmaskin och ytjordfräs och du ges möjlighet att få svar på alla dina frågor som befinner sig mellan jorden och trädtopparna. Guidningen hålls av trädgårdsmästare Linn O´Connell.

Läs mer om Stenegårds köksträdgård här 

Guidning i örtagården

I örtagården finns cirka 180 olika medicinalväxter. Under guidningen ges en överblick av de olika växterna, med fokus på botanik och hur de kan användas för välmående och hälsa. Vi fokuserar lite extra på några utvalda växter som är i sin prakt när guidningen äger rum. En inblick i hur olika beredningsformer går till, så som tinktur, infusion och omslag ges också. Det blir en inspirerande och lärorik stund i örtagården när den är som vackrast. Guidningen hålls av örtterapuet och örtagårdsmästare Idun Hansen. 

Läs mer om Stenegårds örtagård här