Utställning på Kulturkossan!

Utställningar på Kulturkossan: Hilding Mickelsson och Johanna Syrén, Torkel Bohjort, Ulrika Norée.

Vernissage 6 juni kl 11-15.
Utställningen pågår mellan 6 juni - 5 juli. (OBS! Växlingar pågår mellan 6 juni - 3 juli)

 

Växlingar - Bondeliv i bild
- av Hilding Mickelsson och Johanna Syrén
Här möter frusna ögonblick från mitten av förra seklet mer nutida bilder från våra landskap i södra Norrland. Barnen som syns i de äldre bilderna har blivit gamla nu och deras barn har blivit vuxna. Landskapet har förändrats, lägdorna har växt igen och ladtaken har fallit in.Har också människorna förändrats eller är det bara det yttre i kläder och frisyrer som ändras med åren?De levde förr djupare förankrat i jorden, djuren, växandet, årstiders växlingar, liv och död.Varje åkerlapp och varje bäckkrök hade sitt namn och sina minnen. Det närmaste landskapet var en del av identiteten. Min hembygd. Ur livserfarenheterna växte tankebanor, talesätt och livshållning. Vad skulle de ha berättat för oss om vi kunde resa tillbaka i tiden? Vad var viktigt för dem och vad var oväsentligt och förgängligt?Minnen, anekdoter och historier är en del av kulturarvet som kan ge perspektiv på våra liv här och nu. Vad betyder vårt landskap och vår hembygd för oss idag? Finns de som delar i vår identitet i dag också eller blir vi helt formade av flödet i alla digitala media? Vad vill vi att våra barn och barnbarn ska spara för berättelser om oss?

Hilding Mickelsson föddes 1919, för snart hundra år sedan. Han dokumenterade med sin kamera livet, naturen och människorna i hembygden fram till sin död 2002. Johanna Syrén är född 1980 och nu aktiv fotograf i Hildings landskap, södra Hälsingland. Hälsinglands Museum i Hudiksvall har gett tillgång till Hildings bildarkiv på runt 150 000 foton. Johanna har valt bland Hildings bilder och låtit dom möta några av hennes egna för att ge oss en tolkning av vår landsända. Vi får bära med oss tankar om hur det var en gång och vart vi är på väg? Yngve Gunnarsson sommaren 2018. VÄXLINGAR produceras i ett samarbete mellan WIJ Trädgårdar, föreningarna Konst och landskap och LOKOMOTIV, Hälsinglands museum, Hilding Mickelsson-sällskapet, Region Gävleborg, Gästriklandsfonden och Konstfrämjandet.

 

Samtidigt i Dockskåpet
- av Torkel Bohjort
I det lilla ser man ofta den stora bilden.
I det pyttiga kan allt stå i ett förklarat ljus.
Vad händer i dockskåpet när ingen annan tittar på?
Precis allt!!!
Titta själv så får du se.
I Torkel Bohjorts ögonblicksbilder från ett slitet dockskåp är humorn aldrig långt borta.
Det här är vad som händer. Samtidigt... i dockskåpet.

 

Kafferep
- av Ulrika Norée
Utforska din inre tant. Vad är en typisk tant? Är tanten som ett rivgärn eller en slickepott har blommigt förkläde och lila permanentat hår eller saccosäckar istället för köksstolar, kanske lösögonfransar och en 3d-skrivare på köksbänken? En utställning som hyllar tanten och undrar om inte alla har lite tant i sig?Jag jobbar helst i textila material men har här även tagit in 3d-printade föremål och jag är barnsligt förtjust i barnkultur och avskyr kaffe. Välkomna in på och häng på mitt kafferep!

 

 

www.kulturkossan.se

I samarbete med ABF Västra Hälsingland.  

 

Datum:

Plats: Kulturkossan, Stenegård

Tillbaka