Nu är det klart med ny arrendator på Svedbovallen 2023

Nu är det klart med ny arrendator på Svedbovallen 2023
”Intresset för att arrendera Svedbovallen har varit större i höst än i våras vilket gör att vi kommer kunna öppna på Svedbovallen igen nästa år” säger Charlotta Netsman, verksamhetschef på Stenegård som ansvarar även för Svedbovallen. ”Vi har provat olika upplägg de senaste åren och inget har visat sig vara riktigt hållbart. Vi har haft dialog med ledande företrädare i branschen och med det helhetsgrepp som Birgitta Sjölin nu kommer att ta har vi stora förhoppningar om att vi hittat rätt.”

Möt Birgitta Sjölin - Svedbovallens nya arrendator!
Järvsöbördiga Birgitta har redan testat på livet på Svedbovallen när hon för tre år sedan var volontär, vilket gav henne mersmak. Nu tar hon steget fullt ut och ser fram emot en sommar med fäbodliv och möjlighet att leva nära både djur och natur. Det är nämligen det som är hennes största intressen i livet och dessutom har hon fäbodlivet i släkten då hennes mormor arbetade på Lill-Harsens fäbodvall i Harsa.
Birgitta har alltid arbetat nära djur, först i ladugårdar och stall och sedan många år arbetar hon som djursjukskötare på Hälsinge smådjursklinik, där hon även sedan drygt tio år är VD. Sedan april är hon halvtidspensionär vilket skapar utrymme för att testa nya saker. Hon har tidigare testat på att driva ett värdshus i fjällen så hon är inte helt ny på att driva verksamhet för besökare.
Birgitta berättar att det nu är två drömmar som går i uppfyllelse, dels att starta ett litet företag och dels att få vara på vallen och se naturens skiftningar från försommar till sensommar och få göra en tidsresa och leva som man gjorde förr. Till vallen kommer höns, getter och fjällkor att få flytta med och tillbringa sommaren på Svedbovallen. Birgitta ser fram emot att kunna ge besökarna fina möten med djuren.
I cafeét vill hon att det som säljs ska ha tydlig anknytning till det som traditionellt tillverkades på vallen, som ostkaka och messmör och allt fikabröd ska vara hembakat. Att göra ostkaka, färskost och messmör är hon uppvuxen med och har en önskan att alla volontärer kommer få vara med och testa tillverkningen av detta under sin vecka på vallen. Det kommer att vara möjligt att köpa ost på plats men som är tillverkad av en lokal producent då en mjölkproduktion på plats är för tidskrävande, tid som Birgitta hellre vill lägga på att möta besökarna och ge dem levande upplevelser och kunskap kring fäbodlivet.
Som besökare kan man se fram emot en levande fäbodvall med prova-på aktiviteter dagligen. Birgitta berättar att det är genom värdskapet hon och volontärerna på vallen ska levandegöra kulturarvet. Genom att berätta om hur man gjorde förr i tiden men också genom att besökarna ges chansen att själva karda ull, spinna eller lära sig att stoppa strumpor. Förutom dagliga prova-på aktiviteter kommer det att erbjudas workshops för både barn och vuxna, guidningar samt musikkvällar.
Förbered er på en härlig och levande sommar på Svedbovallen.

Kontakter
Birgitta Sjölin, ny arrendator på Svedbovallen Epost: birgitta.sjolinlin@gmail.com
Charlotta Netsman , verksamhetschef Stenegård Epost: stenegard@ljusdal.se

 

Tillbaka