Aktuellt

Ta hand om dig och din kropp

Låt någon av våra terapeuter ta hand om dig och din kropp. Unna dig en stunds avkoppling i Stenegårds rogivande miljö.

Hos Stenegårds terapeuter möter du omtanke, kunskap och erfarenhet. De jobbar utifrån ett holistiskt tankesätt där kropp och själ hänger ihop. 

Läs mer HÄR.

 

Läs mer

Konstnärssjäl och rebell intar Träteatern i sommar.

Konstnärssjäl och rebell intar Träteatern i sommar.

Till Sagaliden

Historien om Ingrid Lindahl och Fredrik Winblad von Walter

BOKA HÄR!

 

Om dej vill jag berätta, Ingrid min alldeles egna Ingrid...

Fredrik Winblad von Walter och den trettiosju år yngre rebelliska pigan, Ingrid Lindahl bor båda i Järvsö.  Ingrid, klädd i byxor vill åka skridskor om vintrarna, jaga björn om hösten och småvilt om våren. Fredrik är sergeant och spelman med en säregen begåvning i berättarkonsten. För Ingrid berättar han om väsen, skogsfruns hemska skratt och bergfolkets vrede. Fredrik uppmuntrar Ingrid att delta på spelmansstämman i Bollnäs och som ensam kvinna ställer hon upp i tävlingen. Det uppstår en modig kärlek mellan dessa två udda fåglar men folk på byn pratar och skvallrar... Det kan väl inte vara lämpligt att de där två sällskapar.

”Till Sagaliden” är ett storslaget epos om att våga välja samma stig och samtidigt gå sin egen väg. Om utanförskap, kärlek och sagor från skogen. Om längtan att få välja sitt eget liv och kampen att befria sig från människors förväntningar. Den handlar om ett samhälle med regler som inte passar alla. Vi ställer oss frågan, hur vinner man sin frihet?

Med musik och magi berättar Kulturföreningen Scensation detta svindlande ensemblespel med två akter. Ett äventyr som är en fri tolkning av det verkliga paret Ingrid Lindahl och Fredrik Winblad von Walter. Om Järvsö och människorna som levde och verkade i byn under början av 1900-talet.

Sofia Lindström har gjort research och regissören/ dramatikern Emma Rosvall har skrivit manus. Samantha Ohlanders och Ulf Klarström har komponerat ny musik till föreställningen där de blandar traditionell folkmusik med moderna elektroniska toner.

Premiär 15 juli 19.00 på Träteatern i Järvsö. Föreställningen spelas fram till den 31 juli.

 

Från regissören

Som regissör vill jag skapa föreställningar som kan vara en del av en lokal och global diskussion kring vår tids mest brännande frågor. Genom att gestalta Ingrid och Fredriks öde, vill jag bland annat väcka publikens tankar om vår tids förväntningar och normer. Jag vill även att pjäsen ska behandla ”berättelsen” som tema. Berättelserna om vad vi trott på genom tiderna i allt från väsen till en ensam gud, men också berättartraditionen som sådan. Vad väljer vi att berätta och vad väljer vi att inte berätta. Hur förhåller vi oss till historien? En berättelse är fiktiv. Historien tar vi för sanning. Men vad är historien, om inte en berättelse från förr. I min regi vill jag väcka dessa tankar för att försöka ge oss en klarare blick på nuet.  

/Emma Rosvall, regissör och manusförfattare

 

Om oss

Kulturföreningen Scensation har sin bas i Järvsö med Hälsinglands Träteater som hemmascen. Vi har sedan starten 2011 producerat fem musikteaterföreställningar och genom dessa nått en sammanlagd publik på drygt 10 000 personer. Vi har under åren utvecklat vårt eget uttryck, sprunget ur vår bakgrund i folklig tradition, FolkteaternGävleborgs närvaro på Träteatern under vår uppväxt och populärkultur. Vi vill fortsätta utforska detta uttryck och skapa teater av god kvalitet för en bred publik. Vi har under åren bland annat även skapat två teatervandringar, drivit teaterkollo, teaterskola, babyrytmik och en återkommande påskkarneval på Stenegård.

De storskaliga musikteaterföreställningar som Scensation hittills satt upp på Träteatern är:

2012 - Peter Pan

2013 - Peter Pan och Wendy

2014 - Hemligheternas Gudinna

2015 - Hemligheternas Gudinna

2017 - Resan till Urgi-La-Brek

Kulturföreningen Scensation består av unga vuxna boende och/eller uppvuxna i Hälsingland som idag på ett eller annat sätt är yrkesverksamma inom kultur. Aktiva föreningsmedlemmar är bland andra Sofia Lindström, Maja Wreiding, Karin Westberg, Julia Silén, Peter Hjelm, Ulf Klarström, Samantha Ohlanders, Lina Johansson, Josefin Torp och Emil Westberg.

 

Läs mer

Vårens öppettider

Vi går mot ljusare tider och förutom vårens evenemang på Stenegård så är det lågsäsongens öppettider som gäller.

Hela gården öppnar upp vid speciella tillfällen under året då det inte är högsäsong, till exempel vid Mickelsmäss, Allhelgona, under julen och till påsk. Titta gärna i EVENEMANGSKALENDERN för mer information.

Men några av butikerna håller öppet under övriga dagar! Världsarvscentrum med Lilla världsarvsbutiken har öppet alla dagar kl 11-15, MÅ Bra Butiken kan du besöka helgfria vardagar kl 11-15 och hos Stenegårds terapeuter kan du boka tid när det passar dig.

HÄR kan du läsa mer om gårdens öppettider.

Varmt välkommen till Stenegård!

 

Läs mer

SPORTLOVSÖPPET 22/2-1/3 - Ta en dagsutflykt till Stenegård

Gör ett besök även på "Lillsia" (Lillsidan) i Järvsö och upplev Hälsinglands enastående kulturlandskap med sina hälsingegårdar som vilar i vinterskrud längs med Ljusnans dalgång. Stenegård ligger på höjden invid älvbron alldeles intill Båthamnen där Skridskoleden startar.

Unna er en grön, fräsch lunch eller en gofika med varm choklad eller nybryggt kaffe i lugnet på Gårdsrestaurangen där Monica med personal tar hand om er. I Gårdsbutiken finns ett stort utbud av handgjorda silversmycken av Anna Maria Öberg samt lokalt hantverk och kläder. I Världsarvscentrum kan du lära dig mer om Världsarvet Hälsingegårdar i utställningen och i Lilla Världsarvsbutiken finns lokalt hantverk, utvald design och bra leksaker - vi fokuserar på hållbara material och bruksföremål till hemmet. I MåBra-butiken finns ett brett sortiment av svensk ekologisk hudvård, skönhetsprodukter samt vitaminer och mineraler mm. I byggnadsvårdsbutiken Hälsingeprägel finner ni allt från linoljefärg, linoljesåpa, penslar samt fina handgjorda silversmycken av Karin Li Ädelsmed.


Det går också fint att hyra långfärdsskridskor hos Upplev Järvsö för att testa Skridskoleden Järvsö, de har fyllt på lagret med pjäxor och långfärdsskridskor. Boka genom att ringa eller skicka ett sms till 070-255 58 16. (Endast öppet enligt överenskommelse/bokning).
Passa på att lära dig åka långfärdsskridskor då Upplev Järvsö anordnar nybörjarturer på isleden! Läs mer HÄR.

Låt någon av proffsen hos Rättarbyggnadens Terapeuter ta hand om dig – de ger behandlingar för kropp och själ!
Länk HÄR.


Varmt välkommen till Stenegård!

www.stenegard.com

SE ÖPPETTIDERNA HÄR!

 

Läs mer